| Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
| Autor |
Wiadomość |
senny_mojrzesz
|
Wysłany: Pon Lis 03, 2025 8:36 am Temat postu: WTPA 2025 |
|
|
WTPA 2025
zapisy, ustalenia, wyniki losowania itp. https://www.kropki.legion.pl/viewtopic.php?t=716
regulamin turnieju www.kropki.legion.pl/viewtopic.php?p=11480#11480
OFICJALNE UMAWIANIE SIĘ NA MECZE LIGOWE I TURNIEJOWE https://kropki.legion.pl/viewtopic.php?t=450&postdays=0&postorder=desc&start=0
grupy ruchome czas na rozegranie do 16.11.2025
| x | ksywa | gry | punkty | wygrane | remisy | porażki | wyg.przym. | prz.przym. | wyg.walk. | prz.walk. | pkt.sił. | rank. |
| 1. | Meardin | 4 | 12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 22 | 11 |
| 2. | baobab | 4 | 12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 16 | 3 |
| 3. | grzesiek2f | 4 | 12 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 10/8 | 1 |
| 4. | Michał | 4 | 10 | 3 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 10/8 | 4 |
| 5. | pawel_ | 4 | 10 | 3 | 0 | 1 | 0 | 0 | 0 | 0 | 6 | 2 |
| 6. | wolan | 4 | 8 | 2 | 0 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 2 | 6 |
| 7. | Latnera | 4 | 8 | 2 | 0 | 2 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0/-2 | 13 |
| 8. | senny_mojrzesz | 4 | 6 | 1 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | 0 | 8 |
| 9. | truf | 4 | 6 | 1 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | -6 | 12 |
| 10. | Ant23 | 4 | 6 | 1 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | -10/-12 | 9 |
| 11. | Tatar | 4 | 4 | 0 | 0 | 4 | 0 | 0 | 0 | 0 | -18 | 5 |
| 12. | Wiekowy_Ser | 3 | 3 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | -10/-18 | 10 |
| 13. | michals_reaktywacja | 3 | 3 | 0 | 0 | 3 | 0 | 0 | 0 | 0 | -10/-18 | 7 |
| gracz1 | vs | gracz2 | wynik | dzień/data/godzina |
| ćwierćfinały | | | | | czas na rozegranie do 20.11.2025 |
| Latnera | - | Meardin | 0:8 | |
| baobab | - | pawel_ | 18:7 | |
| wolan | - | grzesiek2f | | Nd 18.00 |
| senny_mojrzesz | - | Michał | V:0r | |
| półfinały | | | | | czas na rozegranie do 24.11.2025 |
| | - | | | |
| | - | | | |
| mecz o miejsce 3 | | | | | czas na rozegranie do 28.11.2025 |
| | - | | | |
| finał | | | | | czas na rozegranie do 28.11.2025 |
| | - | | | |
OZNACZENIA
17:12 - wynik meczu zakończonego na punkty
V - zwycięstwo nie na punkty
0t (t0) - przegrana na czas
0r (r0) - przegrana poprzez rezygnację
0f, (f0) - przegrana przymusowa mimo innego wyniku meczu
0w, w0) - przegrana poprzez walkower
0e (e0) - przegrana poprzez ucieczkę
t.b.c. - mecz niedokończony
15.11.2024 o 20.00 - umówiony dzień i godzina meczu
15.11.2024 o 20.00? - prawdopodobny dzień i godzina meczu
15.11.2024 o 20.00 - narzucona przez organizatorów data problemowych meczy lub data ostateczna.
czas na rozegranie do 02.01.2019 - data zakończenia danej rundy/fazy
Ostatnio zmieniony przez senny_mojrzesz dnia Sob Lis 22, 2025 11:02 pm, w całości zmieniany 39 razy |
|
| Powrót do góry |
|
 |
baobab
|
Wysłany: Pon Lis 17, 2025 9:36 pm Temat postu: |
|
|
Uważam, że ten system unikania występujących wcześniej par jest niesprawiedliwy. Mam numer 2 i musze grać z Pawłem nr 5, podczas gdy powinienem z nr 7 (2 miejsca różnicy), a Paweł powinien z nr 4 (też 2 miejsca różnicy). Jeszcze gorzej to wygląda w meczu Michał-senny, w którym różnica miejsc to aż 3.
Może od następnego razu zrobić unikanie powtórnych par, ale tylko biorąc miejsca o 1 w dół lub w górę? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
senny_mojrzesz
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2025 1:28 pm Temat postu: |
|
|
| No zalezy jak na to spojrzec, w sumie to przypuszczalem ze sie odezwiesz. No jesli byłyby np normalne grupy w sensie 3 po 3ech i 1dna z 4oma graczami i awsnsowalo by po dwoch graczy z grupy...to rownie dobrze pawel_ moglby wyjsc 2gi z grupy gdzie pierwszy bylby np Meardin i wpaść na Ciebie gdzie Ty byłbyś pierwszy w innej grupie. Jako że tutaj w tabeli łącznej pawel_ jest 5ty (czyli poza pierwszą 4ką a Ty jesteś w pierwszej 4ce to moim zdaniem nadal jest wporządku, podobnie jak Michał jest w pierwszej 4ce a ja poza to nadal mogły by być podobne mecze przy normalnych grupach gdzie wychodzi po dwóch z każdej. Wiem ze może boleć bo wyszło tak że 1-7, 2-5, 3-6, 4-8 ale mysle ze pierwsza piątka kazdy z każdym ma szanse wieksze niż my czyli wolan Latnera i ja z tą pierwszą piątką. Ktos z 1szej 4ki i i tak musial wpaść na Pawła. Gorzej by było jakby ktoś z 1szej 4ki musiał grać z kimś z 1szej 4ki.Poki co taki regulamin noi jeszcze sie nie zdążyło by aż o 3 oczka to poszlo. No ale udoskonalamy cały czas, kiedyś były problemi z grupami normalnymi i wiele innych "niesprawiedliwości". Np. może dla Michała lub Pawla niesprawiedliwe ze musieli grać z Meardinem. Mozna zmienic przed nastepnym turniejem i spróbować innych rzeczy. Zapraszam do debaty juz teraz, moze gadajmy pod reguluminem. Dzieki pozdrawiam. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
bartek
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2025 3:57 pm Temat postu: |
|
|
No w tym roku to trochę moja wina, bo nie grałem w zeszłym roku i przez to startowałem z 3 koszyka. W przyszłym roku może zagra np. kubusio i będzie taka sama sytuacja. Dlatego dobrze byłoby jeszcze raz przemyśleć czy nie zrobić rankingu obejmującego więcej niż rok - poniżej link do odpowiedniego wątku; wtedy nie było niestety odzewu więc temat umarł śmiercią naturalną.
https://www.kropki.legion.pl/ranking-wtpa-t695.html |
|
| Powrót do góry |
|
 |
baobab
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2025 6:56 pm Temat postu: |
|
|
| Ten ranking siłowy też jest jakiś dziwny, jeśli patrzymy tylko na ostatni rok, to 2. miejsce miał Grzesiek, 3. Paweł, 4. ja - a tymczasem u góry tabelki widzę (chociaż nie mam pewności, czy to dobrze rozumiem), że przegrane ze mną kosztują tylko -1 punkt, a z Pawłem aż -3. To bez sensu, skoro Paweł jest silniejszy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
michals2
|
Wysłany: Wto Lis 18, 2025 11:05 pm Temat postu: |
|
|
| Ja bym zrobił ten turniej zupełnie inaczej. Najlepiej by było żeby po prostu grał każdy z każdym i na koniec byłaby lista uczestników turnieju w zależności od tego ile kto zdobył punktów. Zwycięzcą turnieju byłby ten kto zdobył najwięcej punktów czyli wygrał najwięcej gier. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
latnera
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2025 8:43 am Temat postu: |
|
|
michals2 ma dobry pomysł z tym że każdy gra z każdym bo ilość graczy na turniejach jest różna - aleeeee- to będzie turbo dużo gier co może znacząco zmniejszyć ilość graczy, bo nie każdy będzie chciał się zobowiązać do rozegrania 10-15 gier
Dlaczego nie weźmiemy po prostu rankingu na zagram.org do losowania koszyków? On byłby chyba bardziej miarodajny niż ostatnie rankingi turniejowe?
Chyba że przed następnym turniejem każdy robi nowy siostrzany nick ( Latnera_T, michals_T, baobab_T), każdy rozgrywa pomysł michalsa żeby ogarnąć swój ranking, a za dwa lata gramy według rankingu na tym nowym nicku? - tylko znowu tu jest problem co zrobić jak ktoś nowy będzie chciał dołączyć... Chyba że zrobić, że jak jest ktoś nowy to musi zagrać z każdym z najniższego koszyka i jak wygra to musi rozegrać mecze z każdym z wyższego koszyka itp... ? |
|
| Powrót do góry |
|
 |
senny_mojrzesz
|
Wysłany: Sro Lis 19, 2025 1:19 pm Temat postu: |
|
|
No to co Michals gadasz i Latnera to takie rozwiązania mamy w lidze ale jak widać liga nie jest już grana parę lat ze względu na ilość gier i priorytety.
Jeśli chodzi o WTPA to ten ranking ligowy miał być raczej zachętą by nie opuszczać turnieji WTPA by być w wyższym koszyku przed losowaniem następnego turnieju itd. I ten ranking ligowy nie ma nic wspólnego z punktami siły. Punkty siły wyliczane są z gier w bierzącym turnieju. Wyjaśnione są one w regulaminie, a w tabelce z wynikami gier pod ksywkami wpisanymi na górze tak jak mówisz baobab, jest podane ile punktów siły za przegraną/wygraną (-,+) z danym graczem(nie mylić ranking turniejowego z punktami siły).
Ty baobab wygrałeś wszystkie swoje mecze grupowe więc za przegraną z Tobą, Grzeskiem czy z Meardinem jest tylko -1, a za przegraną z pawel_ -3, bo przegrał on jeden mecz grupowy(więc w tym turnieju jest niby słabszy po meczach grupowych). Podobnie za wygraną z graczem który przegrał wszystkie mecze jest tylko +1 punkt siły…
Wiadomo że działało by to lepiej gdyby gral każdy z każdym(bo wtedy odchodzi losowość koszyków) ale przydało by się tylko do kilku przypadków gdzie dani gracze mieli by tę samą ilość dużych punktów i im więcej graczy tym mniejsze prawdopodobieństwo na tę samą ilość dużych punktów itd. Bo w w WTPA te prawdopodobieństwo jest znacznie wyższe. Uważam że jest to znacznie lepsze rozwiązanie niż liczenie kropek jak kiedyś. (Liczenie kropek jak dla mnie miało by tylko sens jakby był mus rozgrywania gier do końca na baseny i próbę przegrania jak najmniej, jak już wiadomo że się nie wygra)
Oczywiście można zbudować prawdziwy ranking na podstawie siły. Wystarczyło by obadać ostatnie turniejowe/ligowe gry między danymi graczami jeśli miało by się wątpliwości. Mogą to być 3 lub 5 ostatnich gier jeśli nie są jakoś za daleko w czasie. Jeśli jakoś remisowo to mogą rozstrzygać zdobyte “trofea” w niezadalekim czasie itp. Mogę to ogarnąć.
A tak z innej beczki to chętnie bym zagrał ligę dwumeczy każdy z każdym na planszy 15x15 (pierwszy mecz zaczyna gracz 1, a drugi mecz gracz 2. I gramy do końca i sumujemy wyniki z obu gier do głównego wyniku to by mogło przybliżyć odkrycie wielkiej niewiadomej “ile przewagi ma gracz zaczynający grę” Wiem że dla preferujących okrążanie globalistyczne było by to mniej atrakcyjne ale! gierki były by króciutkie
Chyba tylko raz udało nam się rozegrać podobny turniej (bo ludzie mimo prośby poddawali już teoretycznie przegrane gry) chyba nemmerle wygrał ten turniej a udział brał kubusio i chyba paru jeszcze silnych graczy. |
|
| Powrót do góry |
|
 |
Grzesiek2f
|
|
| Powrót do góry |
|
 |
michals2
|